Ewa / Przepisy / Tarta tatin

Opis przygotowania

Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki. Przełożyć do miski. Dodać cynamon i skórkę otartą z cytryny. Wlać żubrówkę. Wymieszać i odstawić.

Na żeliwnej patelni rozpuścić cukier. Gdy powstanie karmel, wrzucić jabłka. Dodać miąższ z wanilii. Wymieszać i smażyć przez chwilę.

Ciasto przyciąć tak, by miało średnicę o 2 cm większą niż patelnia. Takim krążkiem nakryć podsmażone jabłka. Nakłuć widelcem i piec przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C.

Po wyjęciu z pieca przełożyć delikatnie na paterę lub talerz, odwracając przy tym patelnię do góry dnem.

Podawać z lodami waniliowymi.

wydrukuj przepis
Składniki
  • gotowe ciasto francuskie
  • kilka jabłek - najlepiej szara reneta
  • 1 łyżeczka - cynamonu
  • skórka otarta z cytryny
  • 1 kieliszek - żubrówki
  • 2 łyżki - cukru trzcinowego
  • 1 laska - wanilii
  • lody waniliowe do podania
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 252

Tym razem Ewa postanowiła zaszaleć z poczciwym ziemniakiem. Nie zrobi jednak...

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów