Ewa / Przepisy / Sernik z bezą orzechową

Opis przygotowania

Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem posiekać z masłem i smalcem (ten dodatek powoduje, że spód jest bardziej kruchy). Gdy na stolnicy jest już kruszonka, zrobić dołek i dodać jajko oraz żółtka. Zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować i wykleić dno klasycznej prostokątnej blachy (uprzednio wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą).

Ser dwukrotnie zmielić w maszynce do mięsa (można skorzystać z gotowych serów na sernik), dodać wszystkie składniki masy serowej i dobrze wyrobić robotem. Przelać na ciasto (masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany).

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem. Gdy piana stanie się szklista i sztywna, dodać zmielone orzechy, mąkę i bułkę tartą. Bardzo delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Przełożyć na masę serową. Wyrównać. Wstawić do pieca nagrzanego do 180 st. C na 1 godzinę i 20 minut.
Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i - z uchylonymi drzwiczkami - trzymać w nim ciasto przez ok.  1/2  godziny.

Gdy wystygnie, można posypać cukrem pudrem lub „popisać" roztopioną czekoladą.

wydrukuj przepis
Składniki
  • 300 g - mąki
  • 100 g - cukru pudru
  • 2 łyżeczki - proszku do pieczenia
  • 100 g - masła
  • 1 łyżka - smalcu
  • 1 - jajko
  • Beza orzechowa
  • 6 - białek
  • szczypta soli
  • 150 g - cukru
  • 150 g - mielonych orzechów włoskich
  • 1 łyżka - mąki
  • 1 łyżka - bułki tartej
  • Dekoracja
  • cukier puder
  • Masa serowa
  • kg - sera białego
  • 1⅓ szklanki - cukru
  • 80 g - budyniu śmietankowego
  • 1 szklanka - śmietanki 30%
  • 1 szklanka - mleka
  • 1 szklanka - oleju z pestek winogron
  • 2 - jajka
  • 4 - żółtka
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 183

To będzie odcinek dla amatorów serów. Ewa przygotuje fondue z trzech rodzajów...

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów