Ewa / Przepisy / Blok czekoladowy

Opis przygotowania

Tabliczkę czekolady rozkruszyć. Mleko w proszku przesiać przez sitko. Posiekać około 200 g orzechów włoskich (resztę zostawić do dekoracji). Herbatniki mocno przesiekać.

Do garnka wlać  1/2  szklanki wody, wsypać całą szklankę cukru i gotować przez kilka minut cały czas mieszając.
Następnie wrzucić rozdrobnioną czekoladę i kostkę masła. Zagotować. Po zagotowaniu podgrzewać jeszcze przez około 5 minut, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia, wsypać przesiane mleko, posiekane orzechy włoskie, rodzynki, skórkę z pomarańczy i herbatniki. Całość szybko wymieszać.

Na spodzie blachy ułożyć andrut, nałożyć ciepłą masę, wyrównać. Przykryć drugim andrutem. Schłodzić w lodówce.
Następnie posmarować roztopioną czekoladą (z odrobiną masła i mleka). Udekorować połówkami orzechów włoskich. Gdy czekolada zastygnie, gotowy blok podzielić na kawałki.

wydrukuj przepis
Składniki
  • ½ szklanki - wody
  • 1 szklanka - cukru
  • 1 kostka - masła
  • 2 tabliczki - gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka - masła
  • 1 łyżka - zimnego mleka
  • 300 g - mleka w proszku
  • 300 g - orzechów włoskich
  • 100 g - herbatników
  • 150 g - rodzynek
  • 3 łyżki - kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 - andruty
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 124

Polędwiczki wieprzowe po staropolsku, blok czekoladowy z bakaliami. Ewa...

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów