Ewa / Przepisy / Placek gąsienica

Opis przygotowania

Do białek dodać szczyptę soli, ubić pianę, pod koniec ubijania utrwalić cukrem. Dodać żółtka, potem delikatnie wmieszać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, dolać olej i letnie mleko. Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao, do drugiej łyżkę mąki.

Dwie prostokątne brytfanki keksowe wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, do jednej przełożyć ciasto jasne, do drugiej ciemne. Piec w 180 st. C przez 45 minut.

Na gotujące się mleko wsypać grysik, gotować na małym ogniu do miękkości. Pod koniec dodać cukier i cukier waniliowy. Masę wystudzić.

Masło utrzeć. Do spienionego masła małymi porcjami dodać masę grysikową.

Wystudzone placki pokroić w ukośne kromki, następnie smarować masą i złożyć - kromka ciasta jasnego, masa, kromka ciasta ciemnego (tak, by powstały dwa dwukolorowe placki).

Obie „gąsienice” polać polewą czekoladową lub jedynie zrobić czekoladowe „szlaczki”.

wydrukuj przepis
Składniki
  • 1 szklanka - cukru
  • 2 szklanki - mąki
  • 1 łyżeczka - proszku do pieczenia
  • ½ szklanki - oleju
  • 4 - jajka
  • ½ szklanki - mleka
  • 2 łyżki - kakao
  • Masa
  • 3 szklanki - mleka
  • 3 łyżki - grysiku
  • 5 łyżek - cukru
  • 1 łyżka - cukru waniliowego
  • 250 g - masła
  • Polewa czekoladowa
  • 2 tabliczki - czekolady
  • 1 łyżka - masła
  • 4 łyżki - mleka
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 48

W kolejnym odcinku swojego programu Ewa Wachowicz przygotuje karkówkę bez...

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów