Ewa / Przepisy / Placek g±sienica

Opis przygotowania

Do białek dodać szczyptę soli, ubić pianę, pod koniec ubijania utrwalić cukrem. Dodać żółtka, potem delikatnie wmieszać m±kę przesian± z proszkiem do pieczenia, dolać olej i letnie mleko. Ciasto podzielić na 2 czę¶ci, do jednej dodać kakao, do drugiej łyżkę m±ki.

Dwie prostok±tne brytfanki keksowe wysmarować masłem i wysypać bułk± tart±, do jednej przełożyć ciasto jasne, do drugiej ciemne. Piec w 180 st. C przez 45 minut.

Na gotuj±ce się mleko wsypać grysik, gotować na małym ogniu do miękko¶ci. Pod koniec dodać cukier i cukier waniliowy. Masę wystudzić.

Masło utrzeć. Do spienionego masła małymi porcjami dodać masę grysikow±.

Wystudzone placki pokroić w uko¶ne kromki, następnie smarować mas± i złożyć - kromka ciasta jasnego, masa, kromka ciasta ciemnego (tak, by powstały dwa dwukolorowe placki).

Obie „g±sienice” polać polew± czekoladow± lub jedynie zrobić czekoladowe „szlaczki”.

wydrukuj przepis
Składniki
  • 1 szklanka - cukru
  • 2 szklanki - m±ki
  • 1 łyżeczka - proszku do pieczenia
  • ½ szklanki - oleju
  • 4 - jajka
  • ½ szklanki - mleka
  • 2 łyżki - kakao
  • Masa
  • 3 szklanki - mleka
  • 3 łyżki - grysiku
  • 5 łyżek - cukru
  • 1 łyżka - cukru waniliowego
  • 250 g - masła
  • Polewa czekoladowa
  • 2 tabliczki - czekolady
  • 1 łyżka - masła
  • 4 łyżki - mleka
Wy¶lij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 48

W kolejnym odcinku swojego programu Ewa Wachowicz przygotuje karkówkę bez...

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów