Laskę wanilii przekroić wzdłuż, zeskrobać miąższ, wszystko wrzucić do śmietany. Zagotować. Odstawić na pół godziny, aby śmietana przeszła aromatem wanilii. Żółtka z 2 łyżeczkami cukru utrzeć na biały puszysty krem. Ze śmietany wyjąć laskę wanilii.
Śmietanę dolać do utartych żółtek - cienkim strumyczkiem, cały czas miksując. Miksując nadal postawić na ogniu i podgrzewać, aż zgęstnieje - uwaga: nie wolno zagotować! Przełożyć do foremek. Jak krem wystygnie, przykryć folią i włożyć do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Foremki włożyć do żaroodpornej formy i posypać niewielką ilością cukru. Obłożyć kostkami lodu - po to, by wysoka temperatura w piekarniku działała tylko na powierzchnię kremu (deser powinien być zimny, cukier ma się stopić na karmel).
Zapiec w temp. 220 st. C - piekarnik musi mieć funkcję grillowania, w przeciwnym razie trzeba użyć specjalnego palnika do punktowej karmelizacji.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Ewa Wachowicz przyrządzi pstrąga na sposób morski. Ale zanim to zrobi,...
Do białek dodać szczyptę soli, ubić pianę, pod koniec ubijania utrwalić cukrem. Dodać ...
Masło rozpuścić, dodać pozostałe składniki. Masę wyłożyć na blachę, przycisnąć (np. o ...
Gotowe ciasto francuskie rozwałkować na kształt prostokąta, posmarować roztrzepanym j ...
Włoska klasyka!