Ewa / Przepisy / Karnawałowe rurki z kremem

Opis przygotowania

Mąkę połączyć z cukrem i wysiekać z zimną margaryną. Zrobić dołek, wlać śmietanę i zarobić ciasto. Włożyć do lodówki na godzinę.

Następnie cienko rozwałkować i pokroić w paski o szerokości 1  1/2  cm - 2 cm i długości około 20 cm. Nawinąć na metalowe rurki (wcześniej trzeba je posmarować roztopionym masłem) - tak, aby paski ciasta nachodziły na siebie. Piec w temperaturze 200-220 st. C na złoty kolor.

Jeszcze gorące delikatnie ściągnąć z rurkowych foremek. Uwaga: jeśli zostawi się je na foremkach, to wystudzone połamią się przy ściąganiu.

Rurki można też zrobić z gotowego ciasta francuskiego. Kupne ciasto wystarczy rozmrozić, cienko rozwałkować, pociąć na paski, błyskawicznie zrobić rurki i upiec w bardzo wysokiej temperaturze - nawet 240 st. C.

Zrobić krem. Mleko zagotować z cukrem waniliowym i masłem. Żółtka i jajka ubić z cukrem pudrem. Wmieszać mąkę. Gdy masa zacznie gęstnieć, dodać odrobinę zimnego mleka. Następnie cienkim strumykiem dolać gorące mleko z masłem i cukrem waniliowym. Postawić na gazie i podgrzewać cały czas mieszając - aż zgęstnieje. Wystudzić.

Kremem - za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego - napełnić rurki. Gotowe posypać cukrem pudrem. Takie karnawałowe rurki pysznie smakują też z bitą śmietaną - wystarczy nadziać je mocno schłodzoną kremówką (30-36%), ubitą z cukrem waniliowym lub odrobiną cukru pudru (można utrwalić mlekiem w proszku).

wydrukuj przepis
Składniki
  • szklanki - mąki
  • 1 kostka - margaryny
  • szczypta soli
  • 1 łyżka - cukru waniliowego
  • 1 szklanka - kwaśnej śmietany
  • Dekoracja
  • cukier puder
  • Krem
  • 4 - żółtka
  • 2 - jajka
  • 250 g - cukru pudru
  • 1 l - mleka
  • 1 - cukier waniliowy
  • 50 g - masła
  • 80 g - mąki pszennej
  • 80 g - mąki kartoflanej
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 121

Śledź pod jarzynową pierzynką i rurki z kremem. Nową, wiosenną ramówkę...

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów