/ Przepisy / Sernik z waniliowym crème brûlée

Opis przygotowania

Orzechy laskowe uprażyć, pozbawić skórki (wystarczy zawinąć w ściereczkę i potrzeć). Zmiksować. Wkruszyć ciasteczka i ponownie zmiksować. Wlać roztopione masło i jeszcze raz zmiksować. Przełożyć do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia (średnica 26 cm). Dobrze ubić łyżką i schłodzić w lodówce.

Twaróg przełożyć do miksera. Wybić jajka. Dodać żółtko. Wsypać mąkę ziemniaczaną i cukier. Dodać pastę waniliową. Zmiksować. Dodać mascarpone i jeszcze raz zmiksować. Dodać białą czekoladę roztopioną z dodatkiem śmietanki. Kolejny raz zmiksować i przełożyć na spód z ciasteczek.

Piec nad blachą z wodą przez 15 minut w temp. 180 st. C. Następnie zmniejszyć temp. do 120 st. i piec przez 45 minut.

Śmietankę wlać do garnka. Dodać cukier waniliowy. Posłodzić, wymieszać i zagotować. Wlać do roztrzepanych żółtek cały czas mieszając trzepaczką. Przelać na sernik i jeszcze raz wstawić do piekarnika (1 godz., temp. 120 st. C, kąpiel wodna).

Posypać cukrem. Skarmelizować palnikiem. Udekorować malinami i listkami mięty.

 

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 504
Ewa gotuje - odc. nr 504

Kolejny odcinek w całości wypełnią dania kuchni francuskiej. Do pierwszej...

 

Podobne przepisy

Rolada jabłkowa

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodać cukier, wymieszany upr ...

Orzechowe półksiężyce

Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Wysiekać z zimnym ...

Torcik czekoladowy

Z kremem i owocami;-)

Pączki z ziemniaków

Ziemniaki ugotować. Ciepłe zmielić lub przecisnąć przez praskę. Na ziemniaki pokruszy ...

Wróć do listy przepisów