/ Przepisy / Sernik lwowski

Opis przygotowania

Żółtka oddzielić od białek. Utrzeć z cukrem. Dodać miękkie masło, zmiksować. Uperfumować skórką otartą z cytryny. Wsypać kaszę i rodzynki, dodać zmielony twaróg. Wymieszać mikserem. Białka ubić na sztywno. Delikatnie, za pomocą szpatułki, połączyć z masą serową. Przełożyć do tortownicy (średnica 23 cm, foremka wyścielona papierem do pieczenia i wysmarowana masłem). Wyrównać.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piec przez ok. 50 minut.

Masło roztopić w rondelku. Dodać cukier i śmietankę. Wsypać kakao. Gdy polewa się zagotuje, pokryć nią sernik.

Podawać z filiżanką herbaty i konfiturą.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 358
Ewa gotuje - odc. nr 358

Ponieważ Ewa uwielbia odkrywać nowe smaki, postanowiła udać się w kulinarną...

 

Podobne przepisy

Piszinger błyskawiczny

Andruty przełożyć gotowym kremem czekoladowo-orzechowym. Wcześniej wstawić słoik do m ...

Ciasteczka orzechowe

Masło utrzeć, dodać słodzik, jajko, skórkę pomarańczową oraz kakao. Mąkę wymieszać z ...

Piernikowe choinki

Las pierników na świąteczny stół!

Ciasto borówkowe

Mąkę przesiać na schłodzoną stolnicę (najlepsza jest marmurowa lub zimny kamienny bla ...

Wróć do listy przepisów