/ Przepisy / Ciasteczka migdałowe na białkach

Opis przygotowania

Białka ubić ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem. Dodać mąkę i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką.

Blachę wyścielić papierem do pieczenia i zrobić na niej kleksy z ciasta (można użyć silikonowej maty do makaroników – z zaznaczonym obrysem ciasteczek). Zostawić w spokoju na ok. 45 minut.

Wysuszone ciasteczka wstawić do piekarnika rozgrzanego do 140 st. C. Piec przez 20 minut.

Z daktyli wyjąć pestki. Owoce zalać mlekiem migdałowym. Odstawić. Gdy zmiękną, przełożyć do robota. Dodać masło migdałowe oraz kakao. Zmiksować.

Upieczone ciasteczka przełożyć kremem daktylowym.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 330
Ewa gotuje - odc. nr 330

Ewa ugotuje zaskakującą smakiem zupę na pomidorach suszonych, a poda ją...

 

Podobne przepisy

Ciasteczka słoneczka

Przełożone powidłami a obtoczone w orzechach włoskich...

Ciasto czekoladowe

Białka oddzielić od żółtek. Czekoladę rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej. Wystudzić. ...

Ciasto z suszonymi śliwkami

Na kruchym spodzie...

Muffiny z jarmużem

Zielone babeczki...

Wróć do listy przepisów