Orzechy uprażyć w piekarniku i – za pomocą ściereczki – pozbawić skórki (wystarczy zawinąć i potrzeć). Cukier trzcinowy wsypać na suchą patelnię i postawić na kuchence. Gdy zacznie się karmelizować, dodać orzechy i dokładnie wymieszać – tak, by pokryły się karmelem. Przełożyć na deskę wyścieloną papierem do pieczenia i odstawić do wystudzenia. Następnie drobno posiekać.
Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek wsypać cukier puder i utrzeć. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Śmietankę schłodzić, przełożyć do wysokiego pojemnika i też ubić. Delikatnie połączyć z pianą i utartymi żółtkami. Wsypać orzechy, wlać miód pitny. Wymieszać i przelać do foremki keksowej wyścielonej folią spożywczą. Wstawić do zamrażarki na kilka godzin.
Maliny przełożyć do garnka, posłodzić i gotować, aż owoce się rozpadną. Przetrzeć przez sito, dodać sok z cytryny, wymieszać.
Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny – tak, by powstał rzadki lukier. Przełożyć do dozownika.
Na talerzu zrobić lustro z sosu. Na sos wycisnąć kilka kropel lukru. Połączyć za pomocą patyczka do szaszłyków, robiąc wzorek. Ułożyć 2-3 kawałki musu orzechowego. Udekorować melisą cytrynową.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W 1364 roku krakowski rajca Mikołaj Wierzynek wydał słynną ucztę, którą...
Mąkę przesiać z cukrem pudrem. Wysiekać z zimnym masłem. Wbić jajko. Zawinąć w folię ...
Do rondelka wybić żółtka, roztrzepać. Dodać 6 łyżek słodziku, skórkę otartą z cytryny ...
Socjalistyczna odpowiedź na zabaglione...
Żelatynę rozpuścić we wrzątku. Jogurt wymieszać z cukrem pudrem. Dodać miąższ z laski wanilii...