/ Przepisy / Ciasto z budyniem marchewkowym

Opis przygotowania

Białka oddzielić od żółtek. Dodać szczyptę soli i ubić pianę. Pod koniec utrwalić cukrem. Delikatnie wmieszać żółtka. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wlać oliwę. Przełożyć do tortownicy (średnica 25-26 cm, foremkę natłuścić masłem) i upiec - biszkopt powinien być cienki.

Na soku ugotować budyń, zdjąć z ognia i dodać masło. Ciasto wyjąć z formy, delikatnie ściąć wierzch. Założyć rant tortownicy, nałożyć masę budyniową, rozsmarować i odstawić do wystudzenia.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem, utrwalić żelatyną rozpuszczoną w odrobinie wrzątku i mlekiem w proszku. Wyłożyć na masę budyniową.

Placek przełożyć na paterę. Rant ciasta obłożyć herbatnikami (najlepiej o ciekawych kształtach, np. zwierząt). Na wierzch dać marcepanowe marchewki, oprószyć tartą czekoladą.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 93
Ewa gotuje - odc. nr 93

Tym razem Ewa Wachowicz przygotuje rozgrzewającą zupę-krem z marchewki....

 

Podobne przepisy

Blamanż migdałowy

Ponoć zajadał się nim Józef Piłsudski...

Roster brzoskwiniowy

Brzoskwinie wrzucić na moment do wrzątku, następnie schłodzić pod zimną wodą i pozbaw ...

Torcik marchewkowy

Żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem, dodać sok z cytryny i skórkę cytrynową. ...

Półkruche z jabłkami

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, połączyć z cukrem, cukrem waniliowym i solą. ...

Wróć do listy przepisów