Ewa / Przepisy / Ciasto marchewkowe

Opis przygotowania

Jajka ubić mikserem z cukrem i cukrem waniliowym (ok. 3 minuty). Powoli dolać olej - ciasto w trakcie mieszania wchłonie cały. Ciągle ubijając, stopniowo dodać mąkę wymieszaną z solą, proszkiem do pieczenia i sodą (ciasto powinno być gęste). Dodać cynamon oraz przyprawę do piernika. Na końcu wsypać marchewkę startą na tarce o grubych oczkach oraz posiekane orzechy, wymieszać.

Formę natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto i piec przez ok. 50 minut (najlepiej sprawdzać patyczkiem) w temp. 180 st. C.

Masło utrzeć. Stopniowo dodać ser. Posłodzić miodem lub cukrem pudrem. Masą posmarować wierzch zimnego ciasta i schłodzić w lodówce. Można udekorować, np. niewielkimi marchewkami z marcepanu.

wydrukuj przepis
Składniki
  • 4 - jajka
  • 1 szklanka - cukru
  • 1 łyżka - cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka - proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki - sody
  • 1 szklanka - oleju z pestek winogron
  • szklanki - mąki
  • 1 łyżeczka - przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka - cynamonu
  • ½ łyżeczki - soli
  • szklanki - startej marchewki
  • 1 szklanka - posiekanych orzechów włoskich
  • Polewa
  • 100 g - kremowego słonego serka śmietankowego
  • 2 łyżki - masła
  • 4 łyżki - miodu
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 165

W tym odcinku: roladki z farszem marchewkowym, sałatka brzoskwioniowa,...

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów