Ewa / Przepisy / Ciasto kokosowe

Opis przygotowania

Masło utrzeć z cukrem pudrem, po jednym dodać żółtka i stopniowo jajka (by masa się nie zwarzyła, żółtka i jajka powinny mieć temperaturę pokojową). Na końcu wmieszać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.

Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować dżemem, posypać bakaliami.

Białka ubić ze szczyptą soli, małymi porcjami dosypać cukier kryształ - co usztywni pianę. Na samym końcu dodać kokos i wyłożyć na placek.

Piec od 1 godziny do 1 godziny i 15 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Sprawdzić patyczkiem. Uwaga: jeśli podczas pieczenia zauważymy, że beza się zrumieniła a ciasto jeszcze nie upiekło, należy przykryć placek folią aluminiową (błyszczącą stroną na zewnątrz).

wydrukuj przepis
Składniki
  • 1 kostka - masła lub margaryny
  • 6 - żółtek
  • 2 - jajka
  • 150 g - cukru pudru
  • 200 g - mąki
  • 1 łyżeczka - proszku do pieczenia
  • 1 słoik - gęstego dżemu porzeczkowego
  • 100 g - rodzynek
  • 100 g - orzechów włoskich
  • 6 - białek
  • szczypta soli
  • 200 g - cukru kryształu
  • 200 g - kokosu
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 32

Tym razem Ewa Wachowicz przyrządzi ratatouille. Na deser ciasto kokosowe....

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów