Ewa / Przepisy / Kurczak Gong Bao

Opis przygotowania

Mięso pokroić w paski. Zrumienić na mocno rozgrzanym oleju (najlepiej w woku). Dodać pokrojony czosnek. Przesmażyć. Wlać sos sojowy, sos ostrygowy oraz sos chili. Wymieszać.

Gdy kurczak zmięknie, dodać pokrojoną w paski paprykę. Podgrzać. Wrzucić pokrojony w półplasterki por. Po chwili dodać orzechy nerkowca. Wymieszać i podgrzewać jeszcze przez chwilę.

Podawać z ryżem i surówką. Na talerzu udekorować posiekanym szczypiorem.

wydrukuj przepis
Składniki
  • 1 - pierś kurczaka
  • 1 łyżka - oleju ryżowego
  • 3 ząbki - czosnku
  • 3 łyżki - ciemnego sosu sojowego
  • 3 łyżki - sosu ostrygowego
  • 3 łyżki - sosu chili
  • 2 - papryki czerwone
  • ½ - pora
  • garść orzechów nerkowca
  • Do podania
  • ryż
  • surówka
  • szczypior
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 283

Odcinek w całości inspirowany kuchnią chińską. Jako pierwsze danie Ewa...

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów