Ewa / Przepisy / Karkówka bez grama soli

Opis przygotowania

Na dno gęsiarki wlać olej (może być rzepakowy), ułożyć plastry słoniny, na niej 3-4 sparzone liście kapusty - ten „zestaw” zapobiega przypaleniu się potrawy, a i nadaje jej niepowtarzalnego smaku. Na tak przygotowanej pierzynce położyć karczek.

Marchewkę i cebulę pokroić w półplasterki, ziemniaki w kostkę, jabłka w ćwiartki. Warzywami obłożyć karkówkę. Następnie dodać jałowiec i pieprz, po czym wszystko oprószyć cynamonem.

Na wierzch dać liście kapusty, przykryć i wstawić na 2 godziny do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Mniej więcej w połowie pieczenia wlać szklankę białego wytrawnego wina.

Podawać na ciepło lub na zimno - z razowym chlebem.

wydrukuj przepis
Składniki
  • 1 kg - karkówki
  • 2 - marchewki
  • 2 - ziemniaki
  • 2 - cebule
  • 2 - jabłka
  • 6 liści - kapusty
  • 1 łyżeczka - pieprzu
  • 1 łyżeczka - cynamonu
  • 1 łyżeczka - jałowieca
  • 1 szklanka - białego wina
  • 4 plastry - słoniny
  • 2 łyżki - oleju
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 48

W kolejnym odcinku swojego programu Ewa Wachowicz przygotuje karkówkę bez...

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów