Ewa / Przepisy / Golonka w kapuście

Opis przygotowania

Golonki umyć, osuszyć, opalić nad kuchenką z ewentualnych włosków. Natrzeć solą i pieprzem, po czym zostawić na około pół godziny (jeśli golonka jest peklowana, to pomijamy ten zabieg).

Kapustę odcisnąć partiami z nadmiaru soku, lekko przesiekać. W dużym garnku rozgrzać smalec i wrzucić posiekaną w kostkę cebulę. Podsmażyć. Gdy się zezłoci, wrzucić kapustę i zalać bulionem. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec i kminek. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Włożyć golonki i zamknąć pokrywą szybkowarową na około 45 minut. Na wolnym ogniu taką potrawę trzeba gotować ponad dwie godziny. Jeśli zbyt ubędzie płynu, można podlać wodą.

Gdy golonki zrobią się miękkie i zaczną odchodzić od kości, wyjąć z kapusty i umieścić w naczyniu do zapiekania. Polać piwem i wstawić do piekarniku (230 st. C) na 15-20 minut - po tym czasie skórka powinna zrobić się chrupka.

Podawać z kapustą, chrzanem i musztardą. W podobny sposób można też przyrządzić boczek.

wydrukuj przepis
Składniki
  • 4 - golonki
  • 1 kg - kiszonej kapusty
  • ½ łyżki - smalecu
  • 1 - cebula
  • 3 szklanki - bulionu wołowego
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 5 ziaren - jałowca
  • 1 łyżeczka - kminku
  • 2 - liście laurowe
  • sól
  • pieprz
  • ½ szklanki - ciemnego piwa karmelowego
  • Do podania
  • natka pietruszki
  • chrzan
  • musztarda
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 152

Ten odcinek będzie inspirowany kuchnią niemiecką. Ewa Wachowicz poda golonkę...

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów