Ewa / Przepisy / Pierogi wigilijne

Opis przygotowania

Grzyby namoczyć w wodzie (przez całą noc). Wyłowić łyżką cedzakową (wody nie wylewać).

Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na maśle. Kapustę odcisnąć, posiekać i dodać do złocistej cebuli. Wymieszać. Podlać wodą z moczenia grzybów (ostrożnie, by do farszu nie dostał się piasek). Dorzucić pokrojone grzyby. Przyprawić solą i pieprzem. Przykryć i dusić do miękkości.

Ser przełożyć do miski. Wybić żółtko. Dodać miąższ z laski wanilii, posłodzić, przyprawić cynamonem i rozgnieść widelcem.

Mąkę przesiać na stolnicę. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać wrzątek. Zagarnąć nożem. Gdy zrobią się kluski, znowu zrobić kopczyk, w kopczyku ponownie dołeczek, a do dołeczka wybić jajko. Znów wymieszać nożem, a potem zarobić rękoma. Gładkie ciasto zostawić na stolnicy pod przykryciem na ok. 20 minut (po tym czasie lepiej się wałkuje). Następnie, podsypując mąką, rozwałkować na grubość 2-3 mm. Szklanką wykroić krążki i nałożyć farsz (można też pokroić na kwadraty). Zlepić.

Pierogi ułożyć na desce i wstawić do zamrażarki. Gdy się zamrożą, przesypać do woreczków. Ugotować w osolonym wrzątku tuż przed wieczerzą wigilijną.

Pierogi z kapustą i grzybami podawać z cebulą zezłoconą na maśle, na słodko z palonym masłem.

wydrukuj przepis
Składniki
  • ½ kg - mąki
  • 1 szklanka - wrzątku
  • 1 - jajko
  • Farsz serowy
  • 400 g - sera białego
  • 1 - żółtko
  • laska wanilii
  • 3 łyżki - cukru
  • ½ łyżeczki - cynamonu
  • Farsz z kapustą i grzybami
  • 300 g - kapusty kiszonej
  • 30 g - suszonych prawdziwków
  • 1 - cebula
  • 1 łyżka - masła
  • sól
  • pieprz
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 293

Tuż przed świętami Ewa zabierze się za lepienie domowych pierogów. Przygotuje...

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów