Ewa / Przepisy / Dorsz na sosie malinowym

Opis przygotowania

Rybę przyprawić solą i pieprzem. Pokroić na kawałki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, skropionego wcześniej oliwą.

Mielone orzechy wymieszać z parmezanem. Wlać miód – tyle, by składniki się posklejały. Przełożyć na rybę, lekko docisnąć. Dorzucić pokrojoną w plastry marchewkę.

Piec przez ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.

Zrobić sos. Maliny podsmażyć na rozgrzanym maśle. Gdy owoce zmiękną, przetrzeć przez sitko. Przyprawić solą i cukrem. Dodać sok z cytryny. Zagotować.

Dorsza z marchewką ułożyć na talerzu, skropić sokiem z cytryny. Obok dać nieco sosu malinowego.

wydrukuj przepis
Składniki
  • 2 - filety z dorsza
  • sól
  • pieprz
  • 2 garście - mielonych orzechów włoskich
  • 1 garść - tartego parmezanu
  • miód
  • 1 - marchewka
  • oliwa
  • Sos
  • 2 garście - malin
  • 1 łyżka - masła
  • sól
  • 1 szczypta - cukru trzcinowego
  • 1 łyżka - soku z cytryny
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 289

W kolejnym odcinku Ewa ugotuje zaskakującą w smaku zupę-krem z gruszki...

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów