/ Przepisy / Torcik z truskawkami i galaretką

Opis przygotowania

Galaretki zalać szklanką wrzątku. Wymieszać i odstawić.

Herbatniki pokruszyć do miski. Utłuc drewnianą pałką. Wlać roztopione masło. Wymieszać i przełożyć do okrągłej foremki (najlepsza jest taka z porcelanowym spodem i zdejmowanym, silikonowym rantem). Wstawić do lodówki.

Zimną śmietanę ubić. Wlać wystudzoną galaretkę i zmiksować.

Truskawki pozbawić szypułek i pokroić na ćwiartki. Ułożyć na herbatnikowym spodzie. Zalać śmietaną z galaretką i na godzinę schować do lodówki.

Po tym czasie na śmietanie ułożyć przekrojone na pół truskawki. Zalać tężejąca galaretką truskawkową (wcześniej trzeba ją rozpuścić w gorącej wodzie i wystudzić). Gdy zastygnie schłodzić w lodówce.

Zdjąć rant. Ciasto obłożyć podłużnymi biszkoptami i przewiązać wstążką.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 484
Ewa gotuje - odc. nr 484

Gdy robi się coraz cieplej a lato tuż, tuż sięgamy po receptury na chłodniki,...

 

Podobne przepisy

Mazurek

Wielkanocna klasyka!

Keks makowy

Z polewą czekoladową...

Muffiny z jarmużem

Zielone babeczki...

Uśmiechnięte babeczki

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wysiekać z zimnym masłem. Żółtka utrzeć z cuk ...

Wróć do listy przepisów