Mięso przełożyć do garnka z zimną wodą. Przyprawić liściem laurowym, zielem angielskim, lubczykiem i solą. Przykryć i postawić na gazie.
Warzywa korzeniowe pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Dorzucić pokrojone pieczarki oraz posiekany w plasterki kawałek pora. Cebulę opalić nad ogniem. Wszystko dodać do garnka z mięsem. Gdy wywar zacznie wrzeć zebrać szumowinę i pod przykryciem gotować na małym ogniu przez 2-3 godziny.
Wątróbkę pokroić w plastry i usmażyć na mocno rozgrzanym maśle. Pod koniec posolić.
Jajko wybić do wrzątku z octem. Gdy białko się zetnie wyłowić, zanurzyć w zimnej wodzie i odcedzić (w ten sam sposób przygotować tyle jajek, ile porcji chcemy wydać).
Na talerzu ułożyć ugotowane ziemniaki, mięso z rosołu, jajko i wątróbkę. Wlać rosół. Udekorować natką pietruszki.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Ten rok jest dla Ewy wyjątkowy. Równo 30 lat temu zdobyła tytuł Miss Polonia,...
Wyjątkowo kremowa!
Zupa na żywym ogniu!
Żeberka podzielić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka, zalać zimną wodą, dorzucić włoszczyznę...
A do tego prażona cebulka;-)