Ewa / Przepisy / Drożdżówka sypana

Opis przygotowania

Jajka roztrzepać, mąkę przesiać. W misce ułożyć warstwami drożdże, cukier, cukier waniliowy, jaja, olej, mleko, mąkę i sól. Zostawić na około 3 godziny.

Zrobić kruszonkę. Zimne masło wysiekać z mąką i cukrem. Zagnieść, po czym zawinąć w folię i schłodzić w lodówce.

Całość dokładnie wymieszać. Wylać na blachę natłuszczoną masłem. Ułożyć połówki śliwek (skórką do dołu) i posypać kruszonką.

Piec w temp. 200 st. C przez około 1 godzinę.

wydrukuj przepis
Składniki
  • 100 g - drożdży
  • 1 szklanka - cukru
  • 1 - cukier waniliowy
  • 4 - jajka
  • 1 szklanka - oleju z pestek winogron
  • ¾ szklanki - mleka
  • 4 szklanki - mąki
  • 1 szczypta - soli
  • Kruszonka
  • 1 szklanka - mąki
  • ½ szklanki - cukru
  • ½ kostki - masła
  • Owoce
  • śliwki węgierki
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 140

Tym razem danie kuchni regionalnej - babka ziemniaczana na żeberkach wieprzowych....

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów