Ewa / Przepisy / Duszaki

Opis przygotowania

(ilość składników zależy od wielkości kociołka, poniższe gramatury wystarczają do zapełnienia 5-litrowej gęsiarki)

Wszystkie składniki pokroić w plasterki. Dno i boki kociołka wyłożyć słoniną, na słoninę dać liście kapusty, na liście kapusty kolejno warstwy ziemniaków, cebuli, marchewki, boczku i kiełbasy. Przyprawić pieprzem, pieprzem ziarnistym, solą i liśćmi laurowymi, po czym ułożyć kolejne warstwy ziemniaków, cebuli itd.

Ostatnią warstwą, podobnie jak pierwszą, muszą być ziemniaki, które należy przykryć liśćmi kapusty. Kociołek szczelnie zamknąć, wstawić w niezbyt duże ognisko. Piec 40-60 minut, w zależności od rodzaju i wielkości ziemniaków. Gotowa potrawa (uwaga: jest dość tłusta) najlepiej smakuje podana na liściach kapusty.

Duszaki można też przyrządzić w szczelnie zamkniętym naczyniu w piekarniku.

wydrukuj przepis
Składniki
  • 1 kg - ziemniaków
  • 1 - marchewka
  • 1 - cebula
  • 300 g - boczku
  • 1 kg - kiełbasy
  • 200 g - słoniny
  • 1 - burak ćwikłowy
  • kilka liści kapusty
  • 3 - liście laurowe
  • sól
  • pieprz
  • pieprz ziarnisty
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 33

Jesienią, jak kraj długi i szeroki, mamy w Polsce wykopki. "Nikomu, kto...

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów