/ Przepisy / Ciasto z budyniem marchewkowym

Opis przygotowania

Białka oddzielić od żółtek. Dodać szczyptę soli i ubić pianę. Pod koniec utrwalić cukrem. Delikatnie wmieszać żółtka. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wlać oliwę. Przełożyć do tortownicy (średnica 25-26 cm, foremkę natłuścić masłem) i upiec - biszkopt powinien być cienki.

Na soku ugotować budyń, zdjąć z ognia i dodać masło. Ciasto wyjąć z formy, delikatnie ściąć wierzch. Założyć rant tortownicy, nałożyć masę budyniową, rozsmarować i odstawić do wystudzenia.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem, utrwalić żelatyną rozpuszczoną w odrobinie wrzątku i mlekiem w proszku. Wyłożyć na masę budyniową.

Placek przełożyć na paterę. Rant ciasta obłożyć herbatnikami (najlepiej o ciekawych kształtach, np. zwierząt). Na wierzch dać marcepanowe marchewki, oprószyć tartą czekoladą.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 93
Ewa gotuje - odc. nr 93

Tym razem Ewa Wachowicz przygotuje rozgrzewającą zupę-krem z marchewki....

 

Podobne przepisy

Crostata

Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać na stolnicę i posiekać z zimnym ma ...

Fale Dunaju

Wiśnie umyć i wydrylować. Miękkie masło utrzeć z cukrem. Cały czas ucierając wbić po ...

Pychotka z płatkami kukurydzianymi

Masło rozpuścić, dodać pozostałe składniki. Masę wyłożyć na blachę, przycisnąć (np. o ...

Puszysty sernik z budyniem

Na oleju rzepakowym!

Wróć do listy przepisów