Ewa / Przepisy / Żurek

Opis przygotowania

Paczkę płatków owsianych przesypać do kamionkowego naczynia, dodać kopiatą łyżkę mąki i czosnek, po czym zalać ciepłą wodą, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 3 dni. Gotowy zakwas przelać do słoików i wstawić do lodówki (może tam stać nawet 3 tygodnie).

Drobno pokrojony boczek usmażyć na patelni w oliwie - na złoty kolor. Do garnka włożyć białą kiełbasę, liść laurowy, ziele angielskie, posiekany czosnek, suszone grzyby i połowę złocistego boczku. Zalać wodą, dodać roztarty w dłoniach suszony majeranek i trzymać na ogniu ok. 30 minut (biała kiełbasa musi się dobrze ugotować).

Zakwas przecedzić przez sito. Łyżką odcisnąć płatki, by oddały cały swój smak. Zakwas dodać do garnka, doprawić solą i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Na samym końcu zaprawić kwaśną śmietaną.

wydrukuj przepis
Składniki
  • 4 - białe kiełbasy
  • 200 g - boczku
  • 1 - liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 1 łyżka - majeranku
  • 2 ząbki - czosnku
  • 3 - suszone prawdziwki
  • ½ szklanki - kwaśnej śmietany
  • 2 szklanki - zakwasu
  • 6 szklanek - wody
  • 1 łyżka - oliwy
  • sól
  • pieprz
  • 4 - jajka na twardo
  • 4 - ugotowane ziemniaki
  • Zakwas
  • 400 g - płatków owsianych
  • 4 ząbki - czosnku
  • 1 łyżka - mąka
  • l - ciepłej wody
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 2

Drugi odcinek tego autorskiego programu kulinarnego będzie utrzymany w...

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów