Oliwki przelać ze słoika na sito, przełożyć do garnka i zalać bulionem. Dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i gotować ok. 20 minut - do miękkości. Dodać serek mascarpone, dolać wodę (ok. 1 l) i zmiksować na gładki krem.
Płaty ciasta francuskiego rozmrozić. Jajko wybić do miseczki, roztrzepać widelcem i pędzelkiem posmarować każdy kawałek ciasta. Posypać serem startym na drobnej tarce (zamiast sera można dać kminek lub gruboziarnistą sól). Następnie pokroić na paski o szerokości ok. 1 cm i długości mniej więcej palca.
Ułożyć na blasze wysmarowanej masłem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i upiec na złoty kolor (10-15 minut).
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku swojego autorskiego magazynu kulinarnego Ewa Wachowicz...
Sprawionym rybom odciąć głowy, ogony i płetwy, wyciąć kręgosłupy. Wszystko wrzucić do garnka.
Pomidory wrzucić do brytfanki lub naczynia żaroodpornego (mniejsze w całości, większe ...
Marchewki, pietruszkę i selera pokroić na kawałki, pora obrać z wierzchnich liści, ce ...
Brokuły umyć, różyczki odciąć. Łodygi obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Wrzucić d ...