Udka włożyć do garnka. Zalać zimną wodą (ok. 1 ½ l), posolić i doprowadzić do wrzenia. W tym czasie opalić cebulę.
Gdy wywar się zagotuje zdjąć szumowiny. Dodać pokrojoną w kostkę włoszczyznę, cebulę oraz czosnek. Przykryć i ponownie zagotować.
Dorzucić pokrojone łodygi selera naciowego. Wsypać ryż. Gotować pod przykryciem na małym ogniu aż ryż zmięknie.
Z zupy wyłowić udka i cebulę. Mięso oddzielić od kości, pokroić na mniejsze kawałki i z powrotem wrzucić do wywaru.
Do śmietany dodać żółtka. Roztrzepać. Wlać sok z cytryny. Wymieszać, zahartować gorącą zupą i przelać do garnka. Zdjąć z kuchenki, dorzucić drobno posiekany koperek i od razu podawać.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Kolejny program rozpocznie zupa cytrynowa. Bulion mięsny wzbogacony sokiem...
Włoszczyznę (jak do rosołu) zalać zimną wodą i gotować do miękkości, bacząc, by się n ...
Pomysł na to, co po uczcie zrobić z korpusem pieczonej kaczki...
Prosto z piekarnika...
Smaczna i pożywna!