Do ciepłego rosołu wrzucić pokrojone warzywa, chrzan oraz opaloną cebulę. Przyprawić pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Przykryć i gotować przez minimum ½ godziny.
Po tym czasie jarzyny wyłowić. Zupę posolić. Wrzucić białą kiełbasę. Doprawić roztartym w dłoniach suszonym majerankiem. Pod przykryciem gotować przez kolejne ½ godziny. Po tym czasie dodać otręby.
Śmietankę przelać do miski. Wsypać mąkę. Roztrzepać rózgą. Wlać do zupy. Zakwasić sokiem z cytryny. Zagotować.
Podawać z pokrojoną kiełbasą i mięsem. Udekorować tartym chrzanem i natką pietruszki.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Dzień przed Wielką Niedzielą to dosłownie ostatni moment, by przygotować...
Z wędzonym łososiem;-)
Pomidory ułożyć w naczyniu żaroodpornym, dodać pokrojoną na kawałki cebulę oraz czosn ...
Hiszpańska zupa z czosnku, chorizo i suszonej papryki;-)
Masło wrzucić do garnka. Gdy się roztopi, podsmażyć na nim pietruszki, kawałek selera i ziemniaki...