Orzechy uprażyć w piekarniku lub na suchej patelni. Kilka zostawić do dekoracji, resztę posiekać i wrzucić do gorącego rosołu. Przyprawić imbirem startym na tarce o drobnych oczkach. Wymieszać, przykryć i gotować przez 15 minut.
Do żółtek dodać mąkę ziemniaczaną i śmietankę. Roztrzepać, przelać do garnka z zupą i zmiksować. Doprawić świeżo otartą gałka muszkatołową, solą i kolorowym pieprzem.
Podawać z bagietką, prażonymi orzechami i kiełkami.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Zdarza się, że w święta czegoś nam zabraknie – chociażby majonezu....
Śliwki wypestkować. Rabarbar obrać i pokroić na mniejsze kawałki...
Rosół w filiżance;-)
Przygotować zakwas. Buraki obrać i pokroić na kawałki, zalać letnią, wcześniej przegotowaną, wodą...
Cukinie umyć i pokroić na kawałki. Ziemniaka obrać, pokroić w grubą kostkę, cebulę ró ...