Ciasteczka lub pokrojony w kostkę piernik przełożyć do miski, zalać litrem ciepłej wody i odstawić na noc. Następnego dnia przelać do garnka. Dorzucić rodzynki i orzechy. Przyprawić cynamonem. Przykryć i gotować przez 15 minut.
Dolać kompot z suszu – wraz z owocami. Dosypać przyprawę do piernika. Zakwasić sokiem z cytryny i zmiksować.
Podawać z prażonymi płatkami migdałów.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tuż przed Świętami Bożego Narodzenia Ewa zaproponuje kilka postnych potraw...
Mięso pokroić w cienkie paski. Pory w zapałkę. Imbir posiekać...
Dynię przekroić na pół, wydrążyć, pokroić na ósemki. Ułożyć na blasze...
Zupa na czerwonym winie i czerwonej cebuli...
Hiszpańska zupa z czosnku, chorizo i suszonej papryki;-)