Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Ciasto ryżowe z pomarańczami

Opis przygotowania

Ryż wsypać do garnka, zalać mlekiem i wodą, posłodzić i gotować na wolnym ogniu przez ok. 45 minut. Odstawić do wystudzenia.

Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać likier i skórkę otartą z pomarańczy. Wymieszać i połączyć z wystudzonym ryżem.

Białka ubić ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszać z masą ryżową. Przełożyć do tortownicy (wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą; średnica foremki 28 cm).

Piec przez 1 godzinę w temp. 160 st. C.

Wystudzić. Udekorować filetami z pomarańczy oraz miętą.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 320
Ewa gotuje - odc. nr 320

Gdy na dworze plucha, marzymy o ciepłych krajach i rajskich plażach. I...

 

Podobne przepisy

Ciasteczka migdałowe do herbaty

W mikserze utrzeć masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym - na puszystą, białą masę ...

Zebra

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, wmieszać pozostałe składniki. Ciasto po ...

Tarta z kremem różanym

Z truskawkami pod glazurą;-)

Mazurek marchewkowy

Na kruchym spodzie!

Wróć do listy przepisów