Ewa / Przepisy / Krem z gruszki i pietruszki

Opis przygotowania

Pietruszkę obrać, pokroić w plastry i przesmażyć w garnku, na mocno rozgrzanym maśle. Dodać pokrojoną cebulę, wymieszać i smażyć jeszcze przez chwilę. Następnie zalać winem. Dorzucić obraną i pokrojoną gruszkę. Gdy alkohol odparuje, wlać bulion, przykryć i ugotować do miękkości.

Dodać ser pleśniowy. Zmiksować. Przyprawić solą. Wycisnąć sok z cytryny.

Na talerzu udekorować prażonymi orzechami włoskimi (można je lekko przesiekać) oraz natką pietruszki.

wydrukuj przepis
Składniki
  • 700 g - korzenia pietruszki
  • 1 - cebula
  • 1 - gruszka
  • 1 łyżka - masła klarowanego
  • 100 ml - białego wytrawnego wina
  • ½ l - wywaru jarzynowego
  • sól
  • 1 łyżka - soku z cytryny
  • Dekoracja
  • orzechy włoskie
  • natka pietruszki
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 289

W kolejnym odcinku Ewa ugotuje zaskakującą w smaku zupę-krem z gruszki...

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów