Zrobić tzw. krótki zakwas (np. wieczorem dnia poprzedzającego pieczenie). Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać mąkę, mąkę żytnią razową i cukier. Wymieszać.
Pszenicę (najlepsza będzie orkiszowa) wsypać do robota z ostrymi nożami i zmielić na mąkę. Dodać zakwas, otręby i sól (ew. jajka). Wyrobić ciasto. Przełożyć do prostokątnej foremki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 50 st. C.
Jak ciasto wyrośnie i podwoi swoją objętość, zwiększyć temperaturę do 200 st. C i piec ok. 45 minut, aż wbity patyczek będzie suchy.
Podawać z rzodkiewką i pomidorem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa Wachowicz przygotuje potrawy wedle diety Michela Montignaca....
Kotlet zwany "szwajcarem"...
Szkockie bułeczki!
Góralski przysmak nieco inaczej...
Na teflonowej patelni rozgrzać masło. Ułożyć własnoręcznie przygotowane foremki, wybić jajka...