Piekarnik rozgrzać do 240 st. C. Formę (średnica 24 cm) wysmarować masłem i wstawić do lodówki. Czekolady rozpuścić (osobno), do każdej dodać po 125 g masła. Roztrzepać i dodać po 2 jajka. Przyprawić solą. Połączyć z mąką - po 65 g.
Do masy ciemnej dodać żurawinę, wymieszać i przelać do formy. Następnie nałożyć masę jasną. Foremkę włożyć do piekarnika, piecyk wyłączyć. Gdy piekarnik wystygnie, ciasto będzie gotowe (co potrwa mniej więcej 2 godziny).
Podawać z żurawiną.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku Ewa Wachowicz przygotuje rybę zapiekaną pod chrzanem...
Drożdże posłodzić i odstawić. Mąkę wysiekać z masłem, dodać jajka, drożdże z cukrem ( ...
W gorącej kąpieli wodnej roztopić 150 g czekolady. Odstawić do wystudzenia...
Składniki posiekać nożem. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na co ...
Deser a'la tiramisu z zieloną herbatą...