Masło roztopić w garnku. Dodać cukier i cukier waniliowy. Wymieszać i podgrzać – ważne, aby masło z cukrem się nie zagotowało. Zestawić z ognia i odstawić na bok, żeby masa lekko przestygła.
Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, żółtka i wodę. Wszystko razem zmiksować.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Za pomocą drewnianej łyżki delikatnie połączyć z masą.
Tortownicę o średnicy 25 cm wysmarować masłem. Dno wykleić papierem do pieczenia, brzegi posypać bułką tartą. Wylać ciasto. Wierzch wyrównać i ułożyć owoce odsączone z kompotu – śliwki i dereń. Ciasto świetnie smakuje też z agrestem, czereśniami czy wiśniami z kompotu. Piec przez około 50 minut w temp. 180 st. C – na złoty kolor.
Przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa przygotuje roladki wołowe. Do mięsa poda kaszę gryczaną z...
Z wina i płynnego miodu przygotować marynatę. Ananasa obrać, środek wyciąć, miąższ po ...
Dno foremki (21cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 st. C, od ...
Jajka wybić do miski, utrzeć z cukrem i miodem...
Mleko i śmietanę połączyć, zagotować na małym ogniu. Czekoladę rozpuścić (najlepiej w ...