Jagody umyć, przełożyć do naczynia, wsypać cukier i przykryć. Dusić 20-25 minut na małym ogniu. Następnie odsączyć z soku. Odciśniętych owoców nie wyrzucać. Sok uzupełnić wodą do objętości 1 litra i zagotować.
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z niewielką ilością zimnej wody, zagęścić nią sok i jeszcze raz zagotować. Do pucharków nałożyć nieco odsączonych owoców. Zalać sokiem i schłodzić. Można podawać z bitą śmietaną i lodami waniliowymi.
Świeże jagody wyśmienicie smakują też zapieczone w kokilkach, z odrobiną miodu i masła (180 st. C, 15 minut). Podawać z lodami.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku swojego autorskiego magazynu kulinarnego Ewa Wachowicz...
Białka ubić na sztywno, dodając cukier. Pod koniec dorzucić wiórki kokosowe. Pie ...
Przysmak z okolic Sieny;-)
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem...
Pięknie udekorowane!