/ Przepisy / Placuszki z sosem grzybowym

Opis przygotowania

Na patelni roztopić łyżkę masła klarowanego i usmażyć na nim pokrojoną w kostkę szalotkę oraz czosnek.

Ugotowaną kaszę jaglaną wymieszać z namoczonymi, odsączonymi i posiekanymi grzybami suszonymi. Dorzucić garść drobno posiekanych pieczarek. Odcisnąć i dodać bułkę. Wyrobić. Wybić jajko. Wymieszać. Przyprawić tymiankiem. Dorzucić posiekaną natkę pietruszki oraz zezłoconą i przestudzoną cebulę z czosnkiem. Doprawić solą i drobno posiekanymi igiełkami rozmarynu. Wlać olej lniany. Jeszcze raz dobrze wymieszać. Uformować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej, z jednej strony delikatnie naciąć nożem (zrobić kratkę) i usmażyć z obu stron na maśle klarowanym.

Zrobić sos. Pieczarki umyć i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim posiekaną szalotkę. Dorzucić pokrojony czosnek i pieczarki. Dodać posiekane grzyby. Wymieszać i podsmażyć. Wlać brandy. Podpalić. Gdy zgaśnie wlać śmietanę. Wymieszać i zredukować.

Kotleciki podawać z sosem i modrą kapustą.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 501
Ewa gotuje - odc. nr 501

W przeddzień Wigilii Bożego Narodzenia krakowski dom Ewy będzie już wysprzątany...

 

Podobne przepisy

Kasza gryczana

W garnku rozpuścić masło, wsypać kaszę, przesmażyć...

Kaczka w sosie winnym

Kacze piersi naciąć od strony skóry - tak, by powstała ukośna, centymetrowa kratka. N ...

Pulpeciki w sosie czosnkowym

Mięso zmielić, wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, drobno posiekaną pietruszką i papryczką chili...

Wróć do listy przepisów