Szpinak wrzucić do robota. Wybić jajka. Wlać mleko i olej. Zmiksować na gładko. Wsypać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Przyprawić solą i jeszcze raz zmiksować. Odstawić na 15-20 minut.
Zrobić sos. Mleko wlać do rondelka. Dodać śmietankę. Wymieszać i podgrzać. Dodać ser starty na grubych oczkach. Podgrzewać dalej cały czas mieszając. Gdy ser się roztopi zagęścić mąką ziemniaczaną rozrobioną w odrobinie zimnej wody. Doprawić gałką muszkatołową.
Na mocno rozgrzanym oleju usmażyć racuchy – na złoty kolor, z dwóch stron.
Podawać z sosem serowym.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Jesienią w kuchni Ewy Wachowicz nie może zabraknąć potraw z leśnych grzybów....
Ziemniaki obrać i pokroić w 2-3 cm talarki. Cebulę drobno posiekać i lekko zrumienić ...
Z cebulą...
Wołowinę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Garnek rozgrzać i obsmażyć mięso ze wsz ...
Żeberka pokroić na mniejsze kawałki. W zamykanym naczyniu połączyć składniki marynaty ...