/ Przepisy / Jajka po turecku

Opis przygotowania

Do jogurtu przecisnąć czosnek. Dodać sok z cytryny. Przyprawić solą i pieprzem. Dorzucić posiekaną miętę.

Masło roztopić i poczekać, aż się lekko przypali (powinno mieć orzechowy aromat). Zdjąć z ognia, wsypać paprykę. Na chwilę postawić na kuchence i dobrze wymieszać.

Do gorącej wody wlać łyżkę octu. Zamieszać, by powstał wir. Wybić jajko i poczekać, aż białko się zetnie. Wyłowić łyżką cedzakową, przepłukać w zimnej wodzie.

Na talerz nałożyć sos jogurtowy. Na sos ugotowane jajka. Polać masłem z papryką. Udekorować świeżą miętą. Podawać z grzankami i cząstką cytryny.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 491
Ewa gotuje - odc. nr 491

Kolejny odcinek „Ewa gotuje” rozpocznie się od śniadaniowego...

 

Podobne przepisy

Zapiekanka z jajem

Lub jak kto woli jajecznica inaczej...

Koktajl z kiwi, bananów i pomarańczy

Solidny zastrzyk witamin!

Frytki z cukinii

Belgijski przysmak z włoskiego warzywa;-)

Musztarda domowa

Z miodem, papryką i kurkumą;-)

Wróć do listy przepisów