/ Przepisy / Bułeczki z dynią

Opis przygotowania

Mąkę przesiać do miski. Zrobić dołeczek. Wkruszyć drożdże, dodać cukier, wlać ciepłe mleko. Delikatnie zamieszać, przykryć i zostawić w cieple na 15-20 minut.

Po tym czasie dodać purée z dyni (wystarczy ją upiec i zmiksować, Hokkaido nie trzeba obierać). Wybić jajko. Przyprawić imbirem, cynamonem i solą. Wlać roztopione masło, dodać skórkę otartą z pomarańczy. Wyrobić. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.

Po 1 ½ godziny ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę. Zagnieść. Ulepić 12 bułeczek. Ułożyć na blasze piekarnikowej z papierem do pieczenia.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 30 st. C. Gdy bułeczki urosną podnieść temp. do 180 st. C i piec przez 20-25 minut.

Wystudzić i polukrować. Podawać z konfiturą z pomarańczy.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 437
Ewa gotuje - odc. nr 437

W zdrowej kuchni nie może zabraknąć warzyw – co wcale nie oznacza,...

 

Podobne przepisy

Placek z kisielem brzoskwiniowym

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Białka ubić n ...

Babeczki czekoladowe

Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę...

Ucierane ze śliwkami

Śliwki przekroić na pół i pozbawić pestek. Miękkie masło utrzeć ze szklanką cukru. Gd ...

Ciasteczka świąteczne z czekoladą

Sama słodycz... Świetne na prezent!

Wróć do listy przepisów