Masło przełożyć do garnka i roztopić na bardzo małym ogniu. Doprowadzić do wrzenia i podgrzewać nadal, mieszając od czasu do czasu. Gdy na wierzchu zbierze się piana, usunąć ją delikatnie za pomocą łyżki. Pod spodem będzie już czysty tłuszcz, czyli sklarowane masło. Przelać do słoika i odstawić do wystudzenia. Można przechowywać w temperaturze pokojowej.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku Ewa ugotuje krupnik wedle tradycyjnej receptury z Podlasia....
Czosnek pokroić na plasterki, podsmażyć na oliwie (nie wolno przypalić). Dodać warzyw ...
Śliwki umyć, wyjąć pestki. Owoce przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa...
Dzieciaki uwielbiają te placuszki!
Cieciorkę odcedzić, zmiksować. Jeśli będzie zbyt sucha, dolać odrobinę zalewy z puszk ...