/ Przepisy / Zupa pieprzowa na soczewicy

Opis przygotowania

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić w garnku na mocno rozgrzanym oleju. Dorzucić posiekany czosnek, wymieszać i smażyć razem przez chwilę.

Przyprawić curry. Gdy zacznie się karmelizować zalać wywarem jarzynowym. Dorzucić soczewicę (wcześniej można ją namoczyć, lecz w przypadku odmiany czerwonej nie jest to konieczne). Dodać liście laurowe i starty imbir oraz zmiażdżone w moździerzu ziarenka kolorowego pieprzu. Przykryć i gotować tak długo, aż soczewica zmięknie. Wlać mleczko kokosowe, wymieszać i zagotować. Pod koniec doprawić do smaku solą.

Podawać posypane natką pietruszki lub kolendrą.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 403
Ewa gotuje - odc. nr 403

Po kilku tygodniach spędzonych w Beskidach Ewa wróci do kuchni w Krakowie....

 

Podobne przepisy

Zupa z brukwi

Warzywa pokroić w kostkę, wrzucić do garnka. Dodać mięso lub kości. Zalać wodą. Wrzuc ...

Zupa kalafiorowa z curry

Różyczki kalafiora przełożyć do garnka z gorącym wywarem, ugotować...

Zupa migdałowa

A do tego kulki ryżowe z makiem;-)

Wiosenna zupa cytrynowa

Pomysł ponoć francuski, przepis na 100% polski;-)

Wróć do listy przepisów