W mięsie zrobić nacięcie – w ten sposób, by powstała kieszeń. Do miski wrzucić suszone morele i lekko posiekane orzechy. Skropić sokiem z cytryny. Wymieszać i włożyć do kieszonki. Zasznurować podobnie jak szynkę. Jeśli nie uda się wyciąć kieszeni, to farsz można nałożyć na filet, następnie złożyć i zasznurować. Oprószyć solą i pieprzem.
Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać musztardę. Wymieszać i posmarować mięso. Posypać majerankiem. Przełożyć do rękawa do pieczenia. Do środka dać masło. Spiąć i na 45 minut wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. po tym czasie naciąć woreczek i rumienić przez 10-15 minut.
Cebule pokroić w piórka, przełożyć na sito i sparzyć we wrzątku. Przestudzić. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z cebulą. Dodać majonez. Przełożyć na półmisek. Na sosie ułożyć pieczeń z indyka. Udekorować świeżym tymiankiem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Ewa nie wyobraża sobie świąt Wielkiej Nocy bez białej kiełbasy oraz jajek....
Kacze piersi umyć w zimnej wodzie, osuszyć papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem naciąć ...
Mięso dwukrotnie przepuścić przez maszynkę. Wymieszać. Cebulę...
Z kaszą i kapustą kiszoną;-)
Z jajem i cytryną;-)