/ Przepisy / Ryba po kantońsku

Opis przygotowania

Rybę podzielić na mniejsze kawałki. Oprószyć solą z obu stron. Na filetach ułożyć pokrojony w zapałkę imbir i zostawić w spokoju na ½ godziny.

W tym czasie przygotować sałatkę. Ogórki obrać, przekroić wzdłuż na pół i łyżeczką usunąć gniazda nasienne. Pokroić i przełożyć do miski. Dorzucić posiekaną szalotkę.

Ocet przelać do miseczki. Posłodzić i posolić. Dorzucić posiekaną chili. Wlać olej sezamowy, wymieszać i zalać ogórki. Posypać prażonym sezamem i odstawić.

Dorsza wraz z imbirem ugotować na parze (najlepiej w specjalnym, azjatyckim koszyczku; aby ryba się nie przykleiła warto ułożyć ją na podziurkowanym papierze do pieczenia).

Ryż przesmażyć na łyżce oleju. Zalać wodą i ugotować. Z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Na patelni rozgrzać resztę oleju. Wrzucić i podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy się zeszkli, wsypać kurkumę i podgrzewać razem przez chwilę. Dodać ryż, skórkę cytrynową i trochę soku z cytryny. Dokładnie wymieszać.

W garnuszku wymieszać olej z orzeszków ziemnych z olejem sezamowym. Podgrzać na kuchence.

Rybę ułożyć na ryżu. Polać gorącym olejem. Posypać posiekanym szczypiorem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 353
Ewa gotuje - odc. nr 353

Od wielu lat wschodnie sztuki walki, takie chociażby jak kung fu, cieszą...

 

Podobne przepisy

Filet z indyka i karkówka z rusztu

W marynacie jogurtowej i winnej...

Pierś kurczaka z kostką

A do tego sos grzybowy!

Pieczona pierś indyka w sosie śliwkowym

Podana z zielonym purée!

Moussaka

Bodaj najbardziej znana grecka zapiekanka...

Wróć do listy przepisów