Miękkie masło utrzeć w misce. Uperfumować miąższem z laski wanilii, stopniowo dodać cukier, wybić jajka i zmiksować.
Do miseczki wsypać sodę, zalać octem i odstawić.
Do masy wsypać proszek do pieczenia i kakao, przesiać mąkę, dodać barwnik, wlać zgaszoną sodę oraz maślankę. Zmiksować. Przelać do dwóch tortownic (średnica 25 cm, foremki wyłożone papierem, wysmarowane masłem i wysypane bułką tartą).
Piec przez 30 minut w temp. 180 st. C.
Do miski wlać schłodzoną śmietanę. Dodać miąższ z laski wanilii. Ubić. Posłodzić i zmiksować. Wymieszać z serem mascarpone.
Połowę masy wyłożyć na pierwszy blat, przykryć drugim krążkiem ciasta. Nałożyć resztę kremu. Wierzch wyrównać. Oprószyć gorzką czekoladą. Udekorować kawałkami truskawek, skropionymi syropem z agawy, wymieszanymi z posiekaną miętą.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Na początku długiego weekendu Ewa zaprasza na ucztę w stylu amerykańskim....
Robiony na smalcu przysmak z Majorki!
Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli...
Znakomita jako smarowidło i do... sernika!
Ponoć zajadał się nim Józef Piłsudski...