Przygotować ciasto maślane. Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać masło. Wysiekać. Zagnieść. Uformować płaski prostokąt. Włożyć do woreczka i wstawić do lodówki na 15 minut.
Zrobić ciasto kluskowe. Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać szczyptę soli. Zrobić dołeczek, wybić jajka. Wlać wodę. Wymieszać nożem. Zagnieść ciasto. Przykryć miską i zostawić na 15 minut.
Po tym czasie rozwałkować. Na środku ułożyć ciasto maślane. Rogi zawinąć do środka (powinny zakryć ciasto maślane). Rozwałkować. Złożyć „na trzy” (węższym bokiem do środka). Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 20 minut.
Schłodzone ciasto podsypać mąką i rozwałkować jak na pierogi. Ponownie złożyć „na trzy”. Owinąć folią i zanieść do lodówki na kolejne 20 minut. Wszystkie czynności powtórzyć 4-6 razy.
Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować i przełożyć do foremek. Nakłuć widelcem. Piec przez 20-25 minut w temp. 200 st. C.
Mleko zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać mąkę. Zmiksować. Małym strumyczkiem wlać mleko, cały czas miksując. Przelać do garnka po mleku i zagotować. Gdy zgęstnieje, zdjąć z ognia i dodać masło. Wymieszać i lekko przestudzić.
Masę przelać na blat ciasta francuskiego. Rozsmarować. Odstawić w chłodne miejsce.
Śmietanę ubić na sztywno. Nałożyć na zimny krem. Wyrównać. Przykryć drugim blatem cista. Oprószyć cukrem pudrem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa upiecze kremówkę. Właśnie to ciastko jest jednym z najbardziej...
Razy dwa!
Do dużej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, imbir oraz sól. Dodać zm ...
Odcinek nr 400, więc musi być tort!
Masło utrzeć, dodać słodzik, jajko, skórkę pomarańczową oraz kakao. Mąkę wymieszać z ...