/ Przepisy / Tarta z gruszkami

Opis przygotowania

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier i cukier waniliowy. Posiekać z zimnym masłem. Dodać jogurt i żółtko. Wymieszać, po czym zagnieść ciasto. Uformować wałek, włożyć do foliowego worka i odstawić na 30 minut do lodówki.

Z zimnego ciasta odkroić 1/3. Większą część rozwałkować i wyłożyć nią dno oraz boki tortownicy lub formy na tartę (wcześniej natłuścić ją masłem). Nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć, np. grochem. Podpiec w piekarniku – 30 minut, 170 st. C.

Gruszki obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić w plastry. Przełożyć do miski i wymieszać z cukrem brązowym, rodzynkami, płatkami migdałowymi, imbirem i cynamonem. Nałożyć na podpieczone ciasto.

Resztę ciasta rozwałkować, pociąć na paski i ułożyć w kratkę na gruszkach. Paski ciasta ułożyć również na brzegu. Piec przez 35-40 minut w temp. 170 st. C.

Udekorować cukrem pudrem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 227
Ewa gotuje - odc. nr 227

Im chłodniej na polu, czy też jak kto woli, na dworze, tym częściej sięgamy...

 

Podobne przepisy

Serownik-murzynek

Kakao, wodę, cukier i masło zagotować i wystudzić. Dodać mąkę przesianą z proszkiem d ...

Sernik na zimno w pucharkach

Na bazie serka homogenizowanego;-)

Mus czekoladowy

W naczyniu do kuchenki mikrofalowej wymieszać kawałki czekolady, kawę i rum. Roztopić ...

Babka czekoladowa z lukrem pomarańczowym

Ozdobiona kandyzowaną skórką z pomarańczy;-)

Wróć do listy przepisów