Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z zimnym masłem. Dodać cukier, wymieszać, zrobić kopczyk, następnie dołeczek. Wybić żółtka. Zagarnąć nożem. Gdy zrobią się kluski, zarobić ciasto. Uformować kulę, włożyć do woreczka i wstawić do lodówki na 10-15 minut.
Po tym czasie rozwałkować, podsypując mąką. Foremką – w okresie przedświątecznym mogą to być gwiazdki, choinki, aniołki itp. – wykroić ciastka. Posmarować lekko roztrzepanym białkiem. Posypać cukrem. Przełożyć na blachę. Piec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Wystudzone ciastka można przełożyć powidłami.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Po raz kolejny Ewa zaprasza na potrawy kuchni hiszpańskiej. Zrobi tapenadę...
Przesianą mąkę z cukrem pudrem i masłem posiekać nożem. Dodać żółtka lekko rozbite wi ...
Znakomity na wszelkiego rodzaju domowe święta!
Bez mascarpone i Amaretto, za to z wiejską śmietaną i żubrówką...
Wiórki, kaszę i cukier wsypać do słoika. Zalać wódką, zakręcić i schować do lodówki na całą noc...