Ewa / Przepisy / Placek tarty

Opis przygotowania

M±kę z masłem (lub margaryn±) wyrobić nożem. Dodać żółtka, proszek do pieczenia, cukier puder i cukier waniliowy. Wyrobić rękami. Ciasto podzielić na trzy czę¶ci. Do jednej dodać 3 łyżki kakao, wyrobić i wraz z drug± porcj± odstawić do lodówki lub zamrażalnika (ciasta powinny chłodzić się tak długo, aż stwardniej± i będ± się dobrze ucierać).

Trzeci± czę¶ć ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno formy o rozmiarach 21x33 cm (wysmarowanej masłem i wysypanej bułk± tart±). Posmarować powidłami. Na powidła dać uprażone i przesiekane orzechy włoskie.

Na orzechy zetrzeć ciasto z kakao (na tarce o dużych oczkach). Białka ubić na sztywn± pianę, pod koniec dodać cukier i m±kę ziemniaczan±. Nałożyć na ciasto. Na pianę zetrzeć drug± porcję chłodnego ciasta.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez ok. 50 minut.

wydrukuj przepis
Składniki
  • 3 szklanki - m±ki
  • 6 - żółtek
  • 250 g - masła lub margaryny
  • 2 łyżeczki - proszku do pieczenia
  • ½ szklanki - cukru pudru
  • 1 łyżeczka - cukru waniliowego
  • 2 łyżki - kakao
  • 2 łyżki - powidła ¶liwkowego
  • 2 gar¶ci - orzechów włoskich
  • Piana
  • 6 - białek
  • 1 szczypta - soli
  • ¾ szklanki - cukru
  • 3 łyżki - m±ki ziemniaczanej
Wy¶lij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 49

W kolejnym odcinku swojego programu Ewa Wachowicz przygotuje dorsza na...

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów