Ewa / Przepisy / Pieczeń na Wielkanoc

Opis przygotowania

Zacząć od zrobienia suchej ziołowej marynaty. Jałowiec, ziele angielskie, pieprz, liście laurowe i dwa goździki umieścić w elektrycznym młynku do kawy (idealny do rozdrabniania przypraw) i mielić kilkanaście sekund. Zioła można też zmiażdżyć w moździerzu, a większą ilość przyprawowej mieszanki zrobić w malakserze.

Na suchej patelni rozgrzać sól i dodać zmielone przyprawy, mieszać kilka sekund, by wysoka temperatura uwolniła z ziół wszystkie olejki eteryczne. Pod patelnią zgasić płomień i dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.

Mięso naszpikować suszonymi śliwkami i natrzeć suchą marynatą. Włożyć na parę godzin do lodówki. Następnie ze wszystkich stron obsmażyć w oliwie i przełożyć do gęsiarki.

Na patelnię wlać czerwone wino, chwilę podgrzewać (by płyn „zebrał” cały smak spod mięsa) po czym dodać do pieczeni.

Gęsiarkę włożyć na jakieś 2 godziny do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Podczas pieczenia co 15-20 minut zaglądać do mięsa i polewać je sosem spod pieczeni. Jeśli winny płyn zbyt szybko wyparuje, podlać bulionem lub przegotowaną wodą. Upieczone mięso jest doskonałe zarówno na ciepło, jak i na zimno - jako wędlina.

Robiąc wielkanocną pieczeń proszę jeszcze pamiętać o jednym: młynek nie nada się już do mielenia kawy. Chyba, że lubimy małą czarną aromatyzowaną jałowcem i zielem angielskim.

wydrukuj przepis
Składniki
  • 2 kg - mięsa na pieczeń
  • 3 łyżki - oleju
  • 1 szklanka - czerwonego wytrawnego wina
  • suszone śliwki do szpikowania
  • Marynata
  • 1 łyżka - ziaren jałowca
  • 1 łyżeczka - ziela angieskiego
  • 1 łyżeczka - pieprzu
  • 2 - liście laurowe
  • 2 - goździki
  • 4 ząbki - czosnku
  • 1 łyżka - soli
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 13

W Wielką Sobotę Ewa Wachowicz przyrządzi pieczyste i tradycyjną babkę....

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów