/ Przepisy / Polędwiczka z kwiatami begonii

Opis przygotowania

Mięso oczyścić z błon i obkroić. Wszystkie przyprawy rozgnieść w moździerzu, rozsypać na desce. W tak przygotowanej suchej marynacie obtoczyć polędwiczkę. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin.

Zamarynowane mięso obsmażyć na smalcu – na patelni lub od razu w naczyniu żaroodpornym. Podlać winem, przykryć i wstawić na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.

Po upieczeniu przełożyć na deskę, by polędwiczka „odpoczęła”. Następnie pokroić w plastry. Sos spod mięsa zagęścić mąką ziemniaczaną (rozrobioną w zimnej wodzie).

Podawać na purée ziemniaczano-brokułowym (mięso polać sosem), w towarzystwie modrej kapusty zasmażanej (na winie czerwonym, z dodatkiem żurawiny). Udekorować listkami jarmużu, pędami lucerny i kwiatami begonii.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 285
Ewa gotuje - odc. nr 285

W kolejnym odcinku Ewa przyrządzi polędwiczkę wieprzową na purée z ziemniaków...

 

Podobne przepisy

Udka kurczaka z dymu

Wędzonka na biwak!

Dorsz na pierzynce z pomidorów i papryki

Filety z dorsza rozmrozić, pokroić na zgrabne kawałki, posypać solą ze wszystkich str ...

Żeberka na ostro

Żeberka pokroić na mniejsze kawałki. W zamykanym naczyniu połączyć składniki marynaty ...

Antrykot z rusztu

Wołowina!

Wróć do listy przepisów